Eldrebølgen og helsepersonell: SSBs analyse av fremtidige utfordringer

I de kommende tiårene vil Norge oppleve en betydelig økning i andelen eldre i befolkningen. Dette vil ha store konsekvenser for helsesektoren, og det er viktig å forstå hvordan dette vil påvirke behovet for helsepersonell og de økonomiske implikasjonene det medfører.

Eldrebølgen påvirker

En sterk økning i andelen eldre frem mot 2060 kan føre til at helse- og omsorgstjenester blir en av de største vekstnæringene i Norge. Dette krever imidlertid at langt flere enn i dag velger å utdanne seg til disse yrkene.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) var andelen personer over 67 år i befolkningen i Norge på ca. 18,5% i 2019, en en økning fra ca. 13% i 2005. Ifølge befolkningsprognosene til SSB vil andelen personer over 67 år i befolkningen øke til ca. 23% i 2030, og til ca. 27% i 2060.

I tillegg er bemanningsbehovet stort og utfordrende.

To rapporter anslår bemanningsbehovet fremover i helse- og omsorgstjenestene. Disse anslagene er avgjørende i vurderinger av problemer med å skaffe tilstrekkelig bemanning og skattefinansiering.

Norges største vekstnæring kan bli helse- og omsorgstjenester

Offentlige helse- og omsorgstjenester vil være en av Norges største vekstnæring frem mot 2060. I flere av scenariene i rapporten vil antall årsverk til helse- og omsorgstjenestene dobles innen 2060.

I følge SSB viser fremskrivninger og historikk blant annet at offentlige helse- og omsorgstjenester vil være en av Norges største vekstnæring frem mot 2060.

– Den økende andelen av eldre frem mot 2060, og det lave antallet yrkesaktive, vil by på utfordringer knyttet til både bemanning og finansiering dersom man skal ivareta dagens tilbud innen helse- og omsorgtjenestene, sier forsker Erling Holmøy.

Kutt i offentlige utgifter eller økning i skattesatser?

I de siste årene har skatter finansiert rundt 85 prosent av alle utgifter til helsesektoren i Norge. Offentlige helse- og omsorgstjenestene la allerede i 2019 beslag på 13 prosent av alle årsverk i norsk økonomi.  I flere av scenariene i rapporten vil antall årsverk til helse- og omsorgstjenestene dobles innen 2060 – sterkere vekst kan også bli et utfall.

– Å holde den offentlige årsverksandelen på rundt 13 prosent i de kommende tiårene vil kreve radikale brudd med de historiske trendene for timeverk per bruker og offentlig ansvar. Det er i seg selv ikke et problem at en større andel av samfunnets ressurser går til helse- og omsorg, som følge av at befolkningen eldes og levestandarden øker. Men det kan kreve nedprioritering av andre goder, sier Erling Holmøy.

Skattesatsene må økes hvis ikke andre offentlig utgifter kuttes betydelig.

– Det er gode grunner til et stort offentlig ansvar for helse- og omsorgstilbudet, og det er diskutabelt om skattefinansiering alt i alt gir dyrere tjenester enn privat finansiering, sier Erling Holmøy.

Bedring av helsen blant de eldre og ny velferdsteknologi kan dempe veksten i bemanningsbehovet.

Stor og voksende etterspørsel etter enkelte yrkesgrupper innen helse  

Rapporten Arbeidsmarkedet for helsepersonell fram mot 2040 er tydelig på at dagens utdanningsmønster må gjennom betydelige endringer for å håndtere kommende bemanningsbehove i helse og omsorg.

– Selv om det forventes å bli en økt tilgang på helsepersonell i fremtiden, gjennom både utdanning og innvandring, ser det spesielt ut til å bli en forsterket mangel på sykepleiere, helsefagarbeidere, vernepleiere og ergoterapeuter i årene fremover, sier Nils Martin Stølen.

Det utdannes også for få bioingeniører, jordmødre og helse- og tannhelsesekretærer.

Konklusjon

Eldrebølgen vil utvilsomt skape stor usikkerhet for helsesektoren. Det er nødvendig med en sterk økning i antall helsepersonell for å møte den økende etterspørselen etter helse- og omsorgstjenester. Dette krever at flere velger å utdanne seg innen disse yrkene. Samtidig må det tas hensyn til finansieringsutfordringer, da skattesatsene må økes hvis ikke andre offentlige utgifter reduseres betydelig. Til tross for usikkerheten, gir bedring av helsen blant de eldre og ny velferdsteknologi grunn til optimisme, da disse faktorene kan bidra til å dempe veksten i bemanningsbehovet.

Kilder


Abonner på bloggen

Ved å fylle ut skjemaet bekrefter jeg at jeg vil motta epost fra velferdsteknologibloggen.no. Vi sender kun epost når vi har publisert nye artikler.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Legg igjen en kommentar

Website Built with WordPress.com.