Mobil trygghetsalarm – frihet og trygghet for eldre og personer med nedsatt funksjonsevne

Trygghetsalarmer er en viktig og sikkerhetsløsning for mange mennesker, spesielt for eldre og personer med nedsatt funksjonsevne. De kan gi brukeren en følelse av trygghet og frihet, og de kan bidra til å redusere risikoen for ulykker og skader.

Hva er en mobil trygghetsalarm?

En mobil trygghetsalarm er en bærbar enhet som kan brukes til å tilkalle hjelp i en nødsituasjon. Alarmen kan utløses ved trykk på en knapp eller automatisk ved for eksempel fall. Når alarmen utløses, sendes et signal til en alarmsentral. Sentralen kontakter deretter en person som kan hjelpe, for eksempel en pårørende, en nabo eller en ansatt i helsetjenesten.

Hvordan fungerer en mobil trygghetsalarm?

En mobil trygghetsalarm består av tre hovedkomponenter:

  • Alarmen: Dette er enheten som brukeren bærer eller plasserer på et fast sted.
  • Kommunikasjonsenhet: Denne enheten sender alarmsignalet til sentralen.
  • Sentral: Sentralen mottar alarmsignalet og kontakter en person som kan hjelpe.

Fordeler med mobil trygghetsalarm

Mobil trygghetsalarmer har en rekke fordeler for brukeren, pårørende og samfunnet som helhet.

For brukeren:

  • Trygghet: Brukeren vet at de kan få hjelp raskt hvis noe skjer.
  • Frihet: Brukeren kan bevege seg fritt uten å være bekymret for å falle eller bli syk.
  • Ensomhet og isolasjon: Brukeren føler seg mindre alene og isolert.

For pårørende:

  • Ro: Pårørende vet at brukeren er trygg og at de kan få hjelp hvis noe skjer.
  • Avlastning: Pårørende kan slappe av og vite at brukeren er ivaretatt.

For samfunnet:

  • Reduserte kostnader: Mobil trygghetsalarmer kan bidra til å redusere kostnader for helsevesenet, for eksempel ved å redusere behovet for innleggelse på sykehjem.
  • Økt livskvalitet: Mobil trygghetsalarmer kan bidra til å forbedre livskvaliteten for eldre og personer med nedsatt funksjonsevne.

Hvilken funksjonalitet har en mobil trygghetsalarm

Felles for de fleste løsningene og produktene på markedet er at de har stort sett samme funksjonalitet. Her er noen av de mest vanelige:

  • Varsling ved å trykke på kapp: Enhetene har som regel store knapper som er lette å trykke på, for å utløse varsling og alarm. 
  • GPS-sporing: Lar alarmsentralen kan se hvor brukeren befinner seg. Dette kan være nyttig hvis brukeren blir borte eller hvis de trenger hjelp i et ukjent område.
  • Fallvarsling: Alarm kan utløses automatisk hvis brukeren faller. Dette kan være en viktig sikkerhetsfunksjon for eldre og personer med nedsatt balanse.
  • Geo-Fencing:  Geofencing er en teknologi som definerer en virtuell grense rundt et geografisk område i virkeligheten. Dette kan kalles en sikkerhetssone og alarmen skal aktiveres om brukeren går utenfor området. 
  • Toveis talekommunikasjon: Flere alarmer har mulighet for at ved utløst alarm, opprettes det toveis tale med med brukeren og den som er satt opp til å motta samtale ved alarm.

Bildet er fra Minifinder.no og viser to mobile enheter.

Hvem kan få mobil trygghetsalarm?

Mobil trygghetsalarm kan tilbys av kommunen, av private leverandører eller av forsikringsselskaper. I noen tilfeller kan alarmen være gratis, mens den i andre tilfeller kan koste penger.  

For de fleste vil det være kommunen som tilbyr løsninger, enten som del av et privattilbud eller som et helsetilbud. 

Hvordan velge mobil trygghetsalarm?

Når du skal velge mobil trygghetsalarm, er det viktig å vurdere dine behov og ønsker. Noen ting du bør tenke på er:

  • Type alarm: Vil du ha en alarm som bare kan utløses ved trykk på en knapp, eller vil du ha en alarm med ekstrafunksjoner, for eksempel GPS-sporing eller fallvarsling?
  • Batterilevetid: Hvilken batterilevetid trenger du?
  • Pris: Hvor mye er du villig til å betale for alarmen?
  • Størrelse: Hvor stor kan den være? Vekt kan være et viktig element. 
  • Type: Det finnes mobile trygghetsalarmer formet som klokker, smykker og andre større enheter som kan henges rundt halsen. 


Hva koster en mobil trygghetsalarm?

Pris på trygghetsalarmer varierer om man skal kjøpe det som privatperson eller om man får det levert fra sin kommune som en del av helsetilbudet. Noen kommuner tar betalt for tjenesten, mens andre kommuner tilbyr det gratis. 

For eksempel tilbyr Kristiansand kommune dette til alle over 75 år, mens de under vil vurderes individuelt. Prisen på trygghetsalarmen er 263 kroner i måneden (per 1.1.2023) og du betaler ikke for selve enheten. 

Hos den norske produsenten Sensio kan du kjøpe deres trygghetsalarm som privatperson, slik at du ikke behøver kjøpe via kommunen. Safemate Go heter deres løsning rettet mot private brukere. De valgte å tilby dette til privatpersoner fordi det varierer fra kommune til kommune hvor enkelt det er å få Safemate som en kommunal tjeneste. Safemate Go er en forenklet tjeneste for private brukere med behov for GPS eller trygghetsalarm. Prisene for enhetene er ca 3600 NOK ink. Mva og 180 kroner per måned (priser per 27.11.2023).

Eksempler på tilbydere av mobile trygghetsalarmer

Sensio tilbyr løsningene Safemate Pro og Safemate Go, som er abonnementene for henholdsvis kommuner og privatpersoner. Deres to fysiske produkt er Safemate Trigger Four og Safemate watch two.

MiniFinder er en svensk leverandør av trygghetsalarmer. De tilbyr også sine produkter privatpersoner i tillegg til bruk i sykehjem, LSS og hjemmesykepleie. MiniFinders produkt heter Nano og Pico

Tunstall tilbyr klokken Kavigil 580 som mobil trygghetsalarm. 

Careium tilbyr enheten Careium 450 (utviklet av Doro, Doro 450).  

Konklusjon

Mobil trygghetsalarm er en viktig sikkerhetsløsning som kan gi eldre og personer med nedsatt funksjonsevne trygghet og frihet. Alarmene er relativt rimelige og kan tilbys av kommunen, private leverandører eller av forsikringsselskaper.

Bildet i artikkelen er hentet fra Sensio sin hjemmeside.


Abonner på bloggen

Ved å fylle ut skjemaet bekrefter jeg at jeg vil motta epost fra velferdsteknologibloggen.no. Vi sender kun epost når vi har publisert nye art


Posted

in

by

Tags:

Website Built with WordPress.com.